AniCura Dierenziekenhuis Breda neemt extra maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Lees meer...

Leptospirose

Ziekte van Weil bij hond

Wat is leptospirose?

Leptospirose wordt ook wel de Ziekte van Weil genoemd. De ziekte wordt overgedragen door ratten en andere knaagdieren. Deze dieren scheiden de Leptospirose bacterie uit via hun urinewegen. Knaagdieren komen zowel voor in bosrijke omgevingen als in steden. Honden kunnen geïnfecteerd raken met Leptospirose door te drinken van besmet water of erin te zwemmen.

Wat zijn de symptomen?

Het ziektebeeld varieert van dier tot dier. Leptospirose leidt in de meeste gevallen tot acuut lever- en nierfalen. Het is een ernstige infectieziekte met mogelijk een dodelijke afloop. Mogelijke symptomen zijn: niet eten, uw dier wordt erg suf, braken, (bloederige) diarree, gele slijmvliezen, koorts, hoesten, versnelde ademhaling. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Belang van vaccinatie

Het is erg belangrijk om uw hond jaarlijks te vaccineren, hierdoor bouwt uw dier antistoffen op tegen Leptospirose. Gevaccineerde dieren worden hierdoor niet ziek of veel minder ziek dan niet gevaccineerde dieren.

Overdracht op de mens

Belangrijk om te weten is dat de Ziekte van Weil overdraagbaar is van hond op mens. Mensen raken besmet door contact met urine, bloed of speeksel van de hond.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over de Ziekte van Weil bij honden of wilt u meer informatie? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem gerust contact met ons op via het reactieformulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook