AniCura Dierenziekenhuis Breda neemt extra maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Lees meer...

Hyperadrenocorticisme

Ziekte van Cushing

Wat is de ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij het lichaam een abnormaal hoge hoeveelheid stresshormoon (cortisol) produceert. De ziekte komt voor bij honden van middelbare tot oude leeftijd en wordt zeer zelden bij katten gezien.

Oorzaak van ziekte van Cushing

Het hormoon cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren. Dit zijn kleine orgaantjes die naast de nieren liggen. Bij dieren met de ziekte van Cushing wordt de hormoonproductie sterk gestimuleerd door een kleine tumor op de bijnieren of in de kop. Hierdoor ontstaat een veel te hoge concentratie van cortisol in het bloed.

Wat zijn de symptomen?

  • Veel drinken en veel plassen
  • Grote eetlust
  • Dikke buik
  • Hijgen
  • Huidverandering: kale plekken, dunne huid, doffe vacht

Diagnose vaststellen

De diagnose kan gesteld worden met behulp van bloedonderzoek of urineonderzoek. Aanvullend kan er een echo van de buik gemaakt worden.

Behandeling

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een medicamenteuze behandeling met Vetoryl (trilostane). In het geval van een hersentumor kan ervoor gekozen worden om de tumor chirurgisch te verwijderen.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over de Ziekte van Cushing of wilt u meer informatie? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem gerust contact met ons op via het reactieformulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook