Uw hond, kat of ander huisdier laten inenten tegen ziekten

Vaccinaties huisdier

Wanneer een dier ziek wordt van een bacterie of een virus zal het immuunsysteem proberen het lichaam te beschermen tegen deze ziekteverwekkers. Een vaccin kan het lichaam helpen zich beter te beschermen.

Wat is vaccineren?

Een vaccinatie bestaat uit een vloeistof met daarin ziekteverwekkers die verzwakt of dood gemaakt zijn. Ze zijn zo veranderd dat het dier door de vaccinatie de ziekte niet op kan lopen. Echter denkt het lichaam wel dat er een echte ziekteverwekker moet worden aangevallen en gaat afweerstoffen maken. Doordat het lichaam deze heeft aangemaakt zal het dier bij een infectie met een levende ziekteverwekker al een goede afweer hebben en beter beschermd zijn. Bij vaccins, waarin dode ziekteverwekkers worden gebruikt, zit ook nog een hulpstof of een betere reactie van het lichaam te krijgen.

Waarom huisdieren laten vaccineren?

Vaccineren is belangrijk. Dieren worden niet of minder ziek wanneer je bent gevaccineerd. Als veel mensen hun dieren laten vaccineren komt een ziekte minder vaak voor. Zo hebben ook dieren die niet gevaccineerd kunnen worden (bijvoorbeeld omdat ze een bepaalde ziekte hebben) er ook baat bij. Als bijna alle dieren gevaccineerd zijn tegen een bepaalde ziekte kan dan deze zelfs verdwijnen. Helaas is in Nederland een groot aandeel van de dieren niet goed gevaccineerd.

Vaccineren op maat

Bij het geven van goed vaccinatieadvies voor ieder dier spelen meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld leeftijd, hoeveel contact heeft een dier met soortgenoten, spelen er gezondheidsklachten en gaat het dier wel eens naar het buitenland? Daarnaast wordt gekeken naar de werkingsduur van vaccinaties die het dier in het verleden heeft gehad.

Welke huisdieren laten vaccineren?

Dieren die wij regelmatig vaccineren zijn honden, katten, fretten en konijnen. Voorafgaand aan een vaccinatie wordt een dier altijd volledig nagekeken tijdens de gezondheidscontrole.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u een vraag omtrent vaccinaties van uw huisdier of wilt u direct een afspraak maken? Dierenziekenhuis Breda geeft u graag advies over het vaccineren van uw hond, kat of ander huisdier. Neem gerust contact met ons op via het reactieformulier of bel direct 076 - 572 29 99

Maak een afspraak

Laat uw huisdier vaccineren

Alle nodige inentingen voor uw kat

Vaccineren kat

Honden vaccineren op maat

Vaccineren hond

Konijnen beschermen tegen myxomatose en VHD

Vaccineren konijn

Inentingen tegen o.a. hondenziekte

Vaccineren fret

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook