Teveel plassen en teveel drinken

Polyurie / Polydipsie bij honden en katten

Wanneer drinkt mijn hond of kat te veel?

• Normale vochtopname: 40-60 ml/kg/dag
  • Verdacht van te hoge vochtopname: > 80 ml/kg/dag
  • Te hoge vochtopname: > 100 ml/kg/dag

Oorzaken Polyurie en Polydipsie

Er zijn veel verschillende oorzaken van Polyurie (PU: te veel plassen) en Polydipsie (PD: te veel drinken) naargelang de leeftijd, het ras en de medische voorgeschiedenis van uw dier.

Suikerziekte

Suikerziekte (diabetes mellitus) komt voor bij zowel honden als katten. Dieren met deze ziekte vertonen Polyurie (PU) en Polydipsie (PD) en verliezen gewicht ondanks een hele goede eetlust.

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij er een abnormaal hoge hoeveelheid cortisol wordt geproduceerd in het lichaam. Cortisol is een stresshormoon. Als gevolg hiervan gaan dieren veel drinken, veel plassen, veel eten en kunt u vachtveranderingen opmerken.

Te snelle schildklierwerking (hyperthyroïdie)

Een te snelle schildklierwerking komt veel voor bij oudere katten. De dieren drinken veel en vallen af ondanks dat ze veel eten. Ze hebben ook vaak een onverzorgde vacht. Deze ziekte is bij honden zeer zeldzaam.

Chronisch nierfalen

Dieren met chronisch nierfalen vertonen naast Polyurie (PU) en Polydipsie (PD) vaak ook andere klachten. Vermageren, slechte eetlust, braken en een slechte vachtkwaliteit zijn andere veelvoorkomende symptomen.

Ernstig leverfalen

Een erge leverziekte kan er ook voor zorgen dat uw dier veel gaat drinken en plassen. Er zijn veel onderliggende oorzaken voor leverfalen, gaande van aangeboren ziektes tot infecties of opname van schadelijke stoffen.

Baarmoederontsteking (pyometra)

Een baarmoederontsteking is een opstapeling van etter in de baarmoeder van een teefje of een poes. Vaak zijn dieren hier erg ziek van. Ze zijn suffer dan anders, hebben koorts, braken, eten slecht en drinken en plassen veel. Soms ziet u vaginale uitvloei bij uw dier. Een baarmoederontsteking is een spoedgeval, raadpleeg bij verdenking altijd een dierenarts!

Mineraalafwijkingen

Soms kunnen afwijkingen in het gehalte van bepaalde mineralen (bijvoorbeeld calcium, kalium of het zoutgehalte) in het bloed voor Polyurie (PU) en Polydipsie (PD) zorgen.

Medicatie

Sommige medicijnen zorgen er ook voor dat uw dier meer gaat drinken. Voorbeelden hiervan zijn: prednisolone (ontstekingsremmer, onderdrukt allergieën et cetera) of fenobarbital (anti-epilepticum).

Gedragsafwijking

In zeldzame gevallen kunnen dieren kunnen ook veel drinken omdat ze zich vervelen of een gedragsafwijking hebben.

Wat kunt u thuis al doen?

Als u uw dier verdenkt van een te hoge vochtopname is het verstandig om een afspraak bij uw dierenarts te maken. Voor ons is het makkelijk als u thuis de vochtopname van uw dier gedurende een paar dagen meet, zodat we een idee hebben om welke hoeveelheden het gaat. Naargelang de leeftijd, het ras en de klachten van uw dier bieden wij de mogelijkheid om verschillende onderzoeken uit te voeren om de oorzaak van het vele drinken te achterhalen.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over Polyurie en Polydipsie bij katten en honden of wilt u meer informatie? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.