Wanneer uw kater acuut niet meer kan plassen

Plaskater

Mijn kat kan niet plassen

Met de term plaskater wordt een kater bedoeld die acuut niet meer kan plassen. Dit kan komen doordat er kristallen of steentjes zijn gevormd in de blaas die de kat wil uitplassen maar die te groot zijn of een plug vormen en daardoor vastlopen in de plasbuis. Vaak hebben deze katten al wel eens eerder blaasontsteking gehad.

Spoelen of operatie

Wanneer de plug van kristallen of de steentjes kunnen worden teruggespoeld naar de blaas wordt een katheter geplaatst in de plasbuis om nieuwe verstoppingen te voorkomen. Bij kristallen zal de kat 3 dagen ‘gespoeld’ worden, hiermee bedoelen we dat we de kat veel infuus geven zodat de kat veel gaat plassen en zoveel mogelijk kristallen uit plast. Bij steentjes dient operatief te worden ingegrepen (zie blaasstenen). Daarnaast zal het dieet moeten worden aangepast om te voorkomen dat er opnieuw kristallen of steentjes gevormd worden.

Penisamputatie

Soms lukt het niet om de steentjes of plug terug te spoelen en een enkele keer zien we dat de plasbuis dusdanig nauw is dat er na behandeling opnieuw verstopping optreedt. In die gevallen kan een penisamputatie geadviseerd worden. De penis is normaal gesproken het smalste punt van de plasbuis en daardoor de plek waar de verstopping optreedt. Meer richting de blaas wordt deze plasbuis veel ruimer. Wanneer de penis verwijderd wordt krijgt de kater een gootje om door te plassen, net als een poes. De opening van deze nieuwe uitgang is veel breder en de kans op verstopping neemt af. De blaasontsteking en de oorzaak van de steentjes of gruis moet nog wel aangepakt worden.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over het plassen van uw kat of wilt een afspraak maken? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook