Vreemde voorwerpen in maag of darmen

Opgegeten voorwerpen door hond of kat

Met name honden, maar soms ook katten en fretten, eten voorwerpen op die helemaal niet eetbaar zijn en dus niet verteerd kunnen worden door het maagdarmkanaal. Zijn dit hele kleine voorwerpen dan is er nog niet veel aan de hand, mits deze klein genoeg zijn om het hele maagdarmkanaal te kunnen passeren. De dunne darm is het smalste gedeelte van het maagdarmkanaal. Past een voorwerp hier niet door, dan loopt dit vast in de dunne darm.

Symptomen bij opgegeten vreemde voorwerpen

Wanneer een vreemd voorwerp is vastgelopen in de maag of darmen gaat een dier braken, verliest zijn eetlust en wordt snel ziek. Katten eten nog wel eens draadvormige voorwerpen zoals elastiekjes, touwtjes of kerstversiering. Deze voorwerpen sluiten de darm niet volledig af zodat de dieren soms minder duidelijk het beeld van heftig braken laten zien. Een draadje kan echter de darm laten opstropen en door de wand heen snijden. Er kan dan een buikvliesontsteking ontstaan met alle gevolgen van dien. Ook bij een volledige afsluiting van de darm kan een buikvliesontsteking optreden.

Wat te doen wanneer uw hond of kat een vreemd voorwerp heeft opgegeten?

Wanneer een hond, kat of fret een vreemd voorwerp heeft opgegeten, neem dan altijd contact op met de dierenarts. Zolang het voorwerp nog in de maag zit kan ervoor worden gekozen het dier te laten braken mits het voorwerp niet te scherp of irriterend voor de slokdarm is. Als het voorwerp niet meer in de maag zit is dit niet meer mogelijk. Wacht daarom niet te lang!

Röntgenfoto, echo of endoscopisch onderzoek

Het komt voor dat een hond of kat een voorwerp ongezien opeet. Bij brakende dieren wordt daarom altijd gedacht aan een vreemd voorwerp. Meestal wordt bij deze verdenking een röntgenfoto gemaakt van de buik en soms wordt er ook een echo gemaakt. Sommige voorwerpen kunnen worden opgespoord en verwijderd door middel van een endoscoop: een lange slang met een camera waarmee in de maag kan worden gekeken. Hiervoor moet het dier wel onder narcose maar deze methode is niet invasief.

Operatief verwijderen van vreemde voorwerpen

Bij een operatieve verwijdering wordt een dier onder algehele narcose gebracht en wordt de buik geopend. De hele buikholte wordt onderzocht en het hele maagdarmkanaal wordt nagelopen op afwijkingen. Meestal zit op één plek een vreemd voorwerp. De darm wordt daar lokaal geopend en het voorwerp wordt verwijderd. Wanneer de darm dusdanig is beschadigd dat deze niet meer levensvatbaar is wordt het beschadigde stukje darm verwijderd. De buik wordt indien nodig schoongespoeld en daarna weer gesloten.

Wij helpen uw dier zo veilig mogelijk

Per patiënt wordt gekeken welke methode het meest geschikt is voor het verwijderen van een opgegeten vreemd voorwerp. Dierenziekenhuis Breda beschikt over alle mogelijke apparatuur om zo veilig mogelijk uw dier te helpen.

Vraag stellen of afspraak maken

Heeft uw hond of kat een vreemd voorwerp opgegeten of heeft u een vraag hierover? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda helpen u graag. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook