AniCura Dierenziekenhuis Breda neemt extra maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Lees meer...

Hondengedragstherapie Dierenziekenhuis Breda

Wat is de oorzaak van het ongewenste en/of afwijkende gedrag van uw hond?

Een hond voelt zich verantwoordelijk voor de roedel

Ongewenst en/of afwijkend gedrag ontstaat vrijwel altijd doordat de hond zich verantwoordelijk voelt voor de roedel. Dat betekent dat hij alle verantwoordelijkheden van een roedelleider op zich neemt. Hij zal er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat hij de roedel (lees: de baasjes, eventuele kinderen en huisgenoten) moet beschermen tegen “gevaar”. Gevaar is voor een hond, in onze door mensen gecreëerde wereld, alles wat hij niet goed kent en begrijpt. Dat kan dus van alles zijn, zoals postbodes, brommers, skateboards, vlaggen, ritselende opvliegende plastic zakjes, rondvliegende blaadjes, post die het huis binnenkomt door de brievenbus, mensen met een helm op, mensen met een apart loopje, noem maar op. De hond die zich verantwoordelijk voelt zal daar op verschillende manieren op kunnen reageren. Bijvoorbeeld door blaffend achter ze aan te gaan, zoals vaak gebeurt bij postbodes of fietsers. Op deze manier proberen ze “het gevaar” weg te jagen. Een ander voorbeeld is een hond die de post opeet. Deze post komt namelijk door de brievenbus het nest binnen en de hond moet het nest/de roedel beschermen.

‘Post opeten, achter fietsers, brommers of postbodes aanrennen, blaffen naar andere honden’

Stress door de mensenwereld

De hond neemt zijn rol heel erg serieus want in zijn natuur gaat het om leven en dood. De hond heeft slechts zijn natuurlijk instinct. Onze wereld, opgebouwd door mensen, zal hij nooit helemaal kunnen begrijpen. De hond kan al deze verantwoordelijkheden niet aan in onze mensenwereld. Dat geeft veel stress en daarmee ontstaat ongewenst en/of afwijkend gedrag. Het is dus zaak er voor te zorgen dat de hond ons gaat vertrouwen als de hoofdverantwoordelijke en dat hij zijn verantwoordelijkheden aan ons zal overlaten. Dan kan de hond ontspannen en hoeft hij niet meer continu alert te zijn. Hij mag waarschuwen voor gevaar, maar om het vervolgens verder aan de baas over te laten om de roedel te beschermen.

Neem de rol over als roedelleider

Om dat voor elkaar te krijgen moeten alle roedelleden de hond ervan overtuigen dat zij de leiders van de roedel zijn en hij zijn verantwoordelijkheden aan hen kan overlaten. Hondengedragsdeskundige Pieke Everaert zal u uitleggen hoe een hond een goed roedelleider ziet. Dat komt namelijk vaak niet overeen met hoe wij als mensen denken dat een goede roedelleider zich moet gedragen. Bepaalde menselijke gedragingen ziet een hond als onderdanig gedrag van ons. Daardoor bevestigen wij de rol van de hond als roedelleider. Pieke zal u precies uitleggen hoe u zich in alle situaties als een goede roedelleider (in de ogen van de hond) kunt gedragen, opdat hij u als zodanig gaat vertrouwen en zijn verantwoordelijkheden loslaat en u verkiest als zijn natuurlijk leider.

In een leerproces is geen ruimte voor agressie

Op deze simpele en respectvolle manier krijgt u het vertrouwen van uw hond zonder zware correcties of dwang. De hond verkiest u als zijn leider uit eigen wil. Dat is de beste “gehoorzaamheid” die u kunt krijgen. In een leerproces is nooit ruimte voor agressie.

De eerste stap; gratis informatiespreekuur bij Dierenziekenhuis Breda

Vaak voelt het inschakelen van een hondengedragsdeskundige voor eigenaren als een grote stap. Dat is jammer, want een gedragsdeskundige kan u en uw hond vaak heel goed helpen. Daarom heeft Dierenziekenhuis Breda er met hondengedragsdeskundige Pieke Everaert voor gekozen om elke twee weken een gratis informatiespreekuur te houden. Zo kunt u eerst vrijblijvend kennismaken met Pieke en haar behandelmethode, waarna u kunt beslissen of u haar wil inschakelen voor een consult bij u aan huis. Voor een afspraak kunt u direct bellen met 076 - 572 29 99 of stel gerust een vraag via het reactieformulier.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook