Bescherm uw hond met L4 vaccinatie

L4 Vaccinatie tegen de Ziekte van Weil

L4 enting

Voor honden is er een nieuwe enting tegen de Ziekte van Weil: de L4 vaccinatie. De Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door Leptospira interrogans, een bacterie die in Nederland veel in wilde ratten voorkomt. De ratten scheiden de bacterie uit met hun urine, waardoor deze overal in de omgeving is, voornamelijk in oppervlakkig water. Vooral honden die veel zwemmen of graag in plassen liggen lopen het risico besmet te raken.

Voorkomen is beter dan genezen

Een besmetting met Leptospira bacteriën veroorzaakt bij honden een ontsteking van de nieren, waardoor deze ernstig beschadigd kunnen raken. Deze beschadiging kan ook blijvend zijn, in dit geval geldt dus zeker: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om uw hond door middel van vaccinaties te beschermen tegen deze ziekte.

De nieuwe vaccinatie beschermt ook tegen nieuwe varianten van de ziekte

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er twee nieuwe serovars (varianten van de bacterie) voorkomen in het veld. De oude vaccinatie tegen de Ziekte van Weil beschermt niet goed tegen deze nieuwe varianten. Daarom is er een nieuwe vaccinatie ontwikkeld, die ook tegen deze nieuwe varianten goed beschermt: de L4 vaccinatie. Om op deze enting een goede afweer op te kunnen bouwen, moet de vaccinatie bij de hond geboosterd worden. Dat wil zeggen dat de vaccinatie 3 tot 6 weken na de eerste enting met het nieuwe vaccin herhaald wordt.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over de nieuwe L4 vaccinatie tegen de Ziekte van Weil of wilt u meer informatie? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.