Wat te doen bij kruisbandletsel?

Gescheurde kruisband hond

Meest voorkomende orthopedische aandoening bij de hond

De gescheurde kruisband is de meest voorkomende orthopedische aandoening bij de hond. Door vroeg chirurgisch ingrijpen kan uitgebreide artrose van het kniegewricht meestal worden voorkomen en is de prognose redelijk goed.

Wat is een gescheurde kruisband?

De kruisbanden zijn twee korte, pezige bandjes in het kniegewricht die kruislings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze voorkomen dat deze botten ten opzichte van elkaar al te veel kunnen bewegen. Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Als deze band kapot is, is de knie niet meer stabiel. Dijbeen en scheenbeen schuiven over elkaar, waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, ook kan scheuren. Bovendien veroorzaakt deze instabiliteitpijn in de knie.

De meeste kans om een kruisband te scheuren is door een combinatie van (over)strekken en draaien van de knie. Bij de mens komt dit ook voor en spreekt men van een voetbalknie (de voetballer met noppenschoenen draait zijn bovenkant op een onderbeen dat “vast” op het veld staat.) In dat geval gaat het om een verder gezond gewricht en is de ruptuur primair het gevolg van trauma. In veel gevallen is er bij de hond echter sprake van een voorafgaand proces van verzwakking van de kruisbanden door eerder gewrichtsletsel, overbelasting (overgewicht) afwijkende stand, ziekten die het bindweefsel verzwakken ( ziekte van Cushing), of door medicijnen die de spieren en pezen verzwakken (bv. Prednisolon).

Gezonde knie Gescheurde kruisband

Bij welke rassen komt het het meeste voor?

In principe kunnen bij alle rassen gescheurde kruisbanden voorkomen. Verreweg het meeste zien we het echter bij rassen met een heel steile kniestand zoals de Boxer, Rottweiler en Amerikaanse Bulldog. Bij kleinere hondenrassen is de Maltezer oververtegenwoordigd.

Welke verschijnselen zien we bij een gescheurde kruisband?

  • Plotselinge kreupelheid door de pijn
  • Achterpoot die licht of niet belast wordt, bij liggen wordt de poot vaak schuin naar voren gelegd, en niet onder de romp getrokken
  • Zwelling van de knie

Wat is er nodig om de diagnose te stellen?

Zorgvuldig klinisch onderzoek om de aandoening te vermoeden. We vinden een verdikte knie en speling tussen de botdelen van de knie. Soms is de speling in de knie niet goed te voelen en is het noodzakelijk de patiënt te verdoven om de meeste spierspanning weg te nemen. In een enkel geval moet de diagnose aan de hand van een röntgenfoto gesteld worden.

Met behulp van röntgen wordt ook de mate van artrose bepaald en wordt ook een idee verkregen over de heupgewrichten. Voor de prognose van de bewegingmogelijkheden na de operatie spelen ook de heupen een rol. In twijfelgevallen is er helaas maar één mogelijkheid om de kruisbanden te kunnen inspecteren en dat is het gewricht open maken. Helaas zijn kijkoperaties bij hondenknieën niet goed mogelijk. Het gewricht is te klein om goed met de scoop te kunnen manoeuvreren en te inspecteren.

Wat is de beste behandeling voor een gescheurde kruisband?

De enige goede behandeling is een operatie. Een knie met een kapotte kruisband is ernstig beschadigd. Als de band geheel doormidden is, is een operatie noodzakelijk. Eerst worden de restanten band verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Bij dit laatste moeten we vooral aan een kapotte (binnen)meniscus denken. Eventuele botwoekeringen worden verwijderd en alles wordt weer zo glad mogelijk gemaakt (zogenaamde 'cleaning up'). Vervolgens moet de knie weer gestabiliseerd worden. Hiervoor bestaan meerdere technieken en de keuze is afhankelijk van soort en grootte van de hond, het gebruiksdoel van de hond en de voorkeur van de chirurg. Bij de meestal toegepaste extracapsulaire methode wordt de stabiliteit van de knie verbeterd door het aanbrengen van een dikke onoplosbare draad aan de buitenkant van het gewricht. Wij combineren dit met het strakker hechten van het gewrichtskapsel waardoor het gewricht minder ruimte heeft om te bewegen.

TPLO,  TTA en TTA-Rapid

Meer ingrijpende technieken zijn de zogenoemde TPLO, TTA en TTA-Rapid waarbij in alle gevallen door het verplaatsen van een losgezaagd stukje bot een andere stand van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen wordt verkregen. Hoewel er  zoals boven vermeld vaak al een degeneratief proces in de knie aan de gang is voordat de kruisband uiteindelijk scheurt, lijkt het er toch op dat deze operaties bij honden van 20 kg en meer een  beter resultaat hebben dan de extracapsulaire methode. Door de ontwikkeling van de TTA-Rapid is de operatie ook iets eenvoudiger geworden wat de kans op complicaties wat kleiner maakt. Wel zijn deze operaties beduidend duurder dan de meer eenvoudige nylonband techniek.

TTA Classic TTA Rapid

Voordeel van de bovenstaande methodes boven de nu volgende is het zeer snelle gebruik van de geopereerde poot. Dit is de reden waarom de TTA rapid op dit moment onze voorkeur heeft.

De TightRope® methode

De TightRope® methode is een extracapsulaire techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een nieuw uitermate sterke vezel waar een draad van gevlochten is. Deze wordt door bottunnels geplaatst waarbij de aanhechtingsplaatsen zogenaamde isometrisch ten opzichte van elkaar liggen. Hier zouden onder- en bovenbeen meer natuurlijk ten opzichte van elkaar bewegen. De krachten zijn tijdens de beweging ook minder groot. Door de enorme trekkracht die de draad kan hebben lijkt breuk van de draad in tegenstelling tot nylon nauwelijks op te treden. Nadeel is de hogere prijs van deze nieuwe vezel (fiber-wire®).

Het grote aantal verschillende technieken maakt de keus voor de juiste behandeling niet gemakkelijk. Er is geen langjarig vervolgonderzoek naar verschillende behandelmethoden. Hoe betrouwbaar is de informatie die verkregen wordt van firma’s die een bepaalde methode (en de materialen daarvoor) promoten? Verder zal ook voor veel mensen het kostenplaatje van belang zijn. Het is dus verstandig een afspraak met de dierenarts te maken en de verschillende methoden goed door te spreken. 

Wat in ieder geval wel heel duidelijk blijkt is dat het NIET opereren van het gewricht een zeer SLECHTE optie is. Behalve dat de hond met pijn blijft rondlopen, zal de artrosevorming toenemen waardoor de knie steeds slechter zal functioneren.

Wat gebeurt er na de operatie?

Veel dierenartsen adviseren de eerste 6 weken absolute rust te houden. Wij adviseren echter al vrij snel na de operatie met een actief revalidatieschema te beginnen. Misschien kent u wel iemand in uw omgeving die aan zijn of haar kruisband is geopereerd. Ook mensen beginnen na de eerste dag met de revalidatie. Het gevaar van 6 weken absolute rust schuilt in de verstijving van het gewricht. Voor een goede genezing is verse aanvoer van gewrichtsvloeistof noodzakelijk. Dit wordt bevorderd door beweging. Een afspraak met onze fysiotherapeut ongeveer 10 dagen na de operatie behoort dan ook standaard bij de ingreep. Zij bespreekt het bewegingsschema en er worden oefeningen (voor)gedaan om de genezing te bevorderen. In het algemeen zijn de resultaten van de kruisbandbehandelingen redelijk goed te noemen.

Na alle gewrichtsoperaties zal er enige mate van arthrose (vervroegde slijtage) ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te beperken adviseren we voeding te geven die meehelpt dit proces te vertragen. Het voeren van JD van Hills of Mobility support van Royal Canin wordt door de gebruikers als erg nuttig ervaren.

Kan ik gescheurde kruisbanden bij mijn hond voorkomen?

Een steile stand van het achterbeen zoals we bij bijvoorbeeld Boxers, ChowChows’s en Rottweilers zien, leidt tot een zware belasting van de voorste kruisband. Deze rassen zullen dus makkelijker hun band scheuren dan dieren met een betere stand. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Iedere hond kan een ongelukje krijgen, dus deze problemen voorkomen lukt niet altijd. Wees wel voorzichtig met ruwe spelletjes op een stroeve, ongelijke ondergrond. Ook overgewicht is een duidelijk risicoverhogende factor. Is uw hond te dik en behoort hij/zij tot de rassen met een steile kniestand dan is het noodzakelijk uw hond af te laten vallen, eventueel met behulp van een speciaal dieet.

Kruisbandletsels bij de kat

Bij de kat komen weinig kruisbandverscheuringen voor. Meestal is er dan sprake van zwaar trauma zoals een aanrijding of het klemraken van een achterbeen tussen een raam oid. Uitzondering hierop vormt de Maine Coon en kruisingen hiervan. Bij dit ras komen helaas vrijwel alle orthopedische aandoeningen voor zoals die ook bij de hond voorkomen. Behandeling bestaat uit een extracapsulaire teugel. Als er tevens sprake is van een patella luxatie dan wordt ook deze behandeld.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op via het formulier of bel 076 - 572 29 99

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Naar de dierenarts in Breda

Symptomen bespreken & klinisch onderzoek tijdens een consult

Vraag het de dierenarts
Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook