Als de bevalling niet loopt zoals gepland

Keizersnede bij hond of kat

Een nestje fokken met een hond of kat kan heel gemakkelijk gaan, maar soms loopt de bevalling niet zoals gepland. Katten kunnen dit vaak goed zelf. Maar honden kunnen nogal eens problemen hebben om hun nakomelingen op de wereld te zetten.

Waarom een keizersnede?

Met name kortsnuitige honden zoals chihuahua’s en bulldoggen ondervinden problemen door de vorm van de schedel van de puppy’s en het bekkenkanaal van de moederhond. Daarnaast is de grootte van het nest een oorzaak van problemen. Een klein aantal betekent vaak dat de puppy’s of kittens erg groot kunnen worden in de buik. Kleine honden krijgen vaak kleinere nestjes dan grote honden. Een andere reden om te kiezen voor een keizersnede is weeënzwakte waarbij de moeder onvoldoende weeën heeft om de bevalling af te ronden.

Medicijnen of een keizersnede

Gaat de bevalling niet zoals gepland, dan is het belangrijk te weten of de dieren nog leven in de buik en hoeveel het er zijn. Bij weeënzwakte kan de bevalling soms nog op natuurlijke wijze geschieden na het geven van medicijnen. Te grote puppy’s of kittens, de toestand van de moeder en de toestand van de puppy’s of kittens kan ons doen besluiten dat een keizersnede de beste optie is. Een keizersnede is altijd een risico voor zowel de moeder als het nestje.

Keizersnede behandeling

Voor de behandeling wordt de moeder gesedeerd en krijgt ze een plaatselijke verdoving in de buikwand. Vervolgens wordt de baarmoeder buiten de moeder gebracht en proberen we alle puppy’s of kittens door één snede in de baarmoeder geboren te laten worden. Soms wordt besloten om de moeder direct te steriliseren, bijvoorbeeld als de moeder geen toekomstige nestjes meer hoeft te krijgen.

Dezelfde dag naar huis

Moeder en het nestje gaan dezelfde dag nog naar huis. Belangrijk is dat er direct wordt gedronken en dat de moeder melk geeft.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u een vraag over een keizersnede of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het formulier of bel 076 - 572 29 99.

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook