LET OP! Werkzaamheden kruising Tilburgseweg – Nieuwe Kadijk - Bekijk omleiding

Ga goed voorbereid op weg

Uw huisdier mee op reis en vakantie

Op vakantie met uw huisdier?

Gaat u binnenkort met uw huisdier op vakantie naar het buitenland, dan moet u zich daarvoor tijdig voorbereiden. In andere landen gelden andere regels en komen andere ziekten voor.

Europees paspoort

Uw hond of kat mag alleen mee over de grens als hij of zij net als wij een geldig reisdocument heeft. Veel honden hebben hem al gekregen van de fokker, maar zo niet dan moet u een Europees dierenpaspoort voor uw hond of kat aanschaffen.

Hond of kat laten chippen

U dient uw dier te laten chippen. Dieren met een geldig paspoort hebben altijd al wel een chip. Het kan echter nooit kwaad voor vertrek deze een keer te laten controleren bij de dierenarts.

Wist u dat:

  • Juni de maand van de chip is? In deze maand krijgt u korting op het inbrengen van de chip.
  • Een chip ook in Nederland erg nuttig is? Zorg daarbij altijd dat de gegevens van registratie up-to-date blijven.

Vaccinatie tegen rabiës

Zijn het paspoort en de chip geregeld dan moet de hond of kat vervolgens nog een vaccinatie krijgen tegen rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Het vaccin is 3 weken na injectie geldig. Vervolgens kunt u gedurende 3 jaar met uw dier de grens (binnen de EU) over. Meer informatie over rabiës.

Overige invoereisen per land

Sommige landen hebben strengere invoereisen. Soms moet er een titerbepaling gedaan worden om te kijken of de rabiësvaccinatie voldoende werkzaam is in het lichaam. Soms worden rassen geweerd of zijn er anti parasitaire behandelingen nodig.

  • Kijk voor meer informatie op www.licg.nl. Hier staan de invoereisen per land.
  • Gaat u vliegen? Neem dan contact op met uw vliegmaatschappij of douane.

Ziek worden op vakantie

Net als mensen kunnen onze huisdieren ziektes oplopen in het buitenland die we in Nederland helemaal niet kennen. Een aantal voorbeelden hiervan en wat je als eigenaar preventief kunt doen om te voorkomen dat je hond of kat ziek wordt:

Hartworm

Hartworm wordt veroorzaakt door muggen die een worm met zich mee dragen. De mug verspreidt de ziekte door middel van steken. U kunt de worm goed bestrijden zolang deze nog een larve is door middel van tabletjes Milbemax.

Leishmania

Leishmania wordt overgedragen door zandvliegen. Deze vliegjes zijn zeer klein, zoemen niet en de steek voel je nauwelijks. Ongemerkt kunnen zij zo parasieten overdragen. Deze parasieten geven met name huid en nierproblemen en je komt er levenslang niet meer vanaf. Bescherm daarom goed door middel van een pipet Vectra 3D of een Scalibor band.

Teken

De teek zelf is zo erg nog niet. Naast wat locale irritatie en gewoon omdat het een vies idee is heeft een dier er niet veel last van. Het zijn de parasieten die de teken bij zich kunnen hebben waar we bang voor zijn. Wij adviseren u daarom preventief teken te weren door middel van een pipet Vectra 3D of een Scalibor band.

Meer informatie over ziektes in het buitenland.

Vraag stellen of afspraak maken

Heeft u een vraag over reizen naar het buitenland met uw huisdier of wilt u een afspraak maken? Dierenziekenhuis Breda geeft graag advies voor de bescherming van uw dier tegen ziektes, toegesneden op het land dat u bezoekt. Neem gerust contact met ons op via het reactieformulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Aanbiedingen

Tot en met eind augustus hebben wij de volgende aanbiedingen:

Vectra 3D en Vectra Felis pipetten 3 + 1 gratis

  • voor hond en kat
  • voor gebruik in buiten- en binnenland

Milbemax ontworm tabletten 3 + 1 gratis

  • voor hond en kat
  • voor gebruik in buiten- en binnenland

Aanvullende informatie

Rabiës, parasieten en teken

Meest voorkomende ziektes in het buitenland

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook