Help, mijn kater kan niet plassen!

Blaasgruis bij katten

Verstopte plasbuis

Blaasgruis komt veel voor bij katten. Bij katers kan het levensgevaarlijk zijn omdat het gruis kan vastlopen in de urinebuis. Het buisje voert de urine niet meer af, de blaas raakt overvol en uitgerekt. Uiteindelijk kan de nierfunctie verstoord raken. Als u ziet dat uw kater steeds zit te persen, alleen kleine druppeltjes urine produceert of geen urine, of als hij heel klaaglijk miauwt en sloom is, zou het kunnen dat hij last heeft van een verstopte plasbuis.

Wees een acute niervergiftiging voor

Zo’n kater is een spoedgeval. U moet ons bellen want een verstopte plasbuis kan dodelijk zijn omdat het een acute niervergiftiging kan veroorzaken. Tijdens het consult zullen wij voelen of de blaas overvuld is of niet. Als de blaas niet overvuld is, gaan we de urine onderzoeken en kan uw kat weer terug naar huis met medicijnen en als nodig een aangepaste voeding.

Als de blaas wel overvuld is, zullen we een katheter in de plasbuis plaatsen en de verstopping wegspoelen. Vervolgens krijgt uw kat een infuus om de opgetreden niervergiftiging te behandelen. Vaak moet uw kat dan 2-3 dagen bij de dierenarts blijven.

Speciaal dieet bij blaasgruisproblemen

Indien uw kat last heeft van blaasgruis dan is het meestal nodig levenslang een speciaal dieet te geven om het blaasgruisprobleem onder controle te houden. We adviseren om 2 x per jaar de urine te laten controleren.

Verstopping operatief verhelpen

Wanneer de verstopping in de urinebuis niet opgelost kan worden of als uw kater steeds weer een verstopping krijgt, is ons advies om het probleem operatief te laten verhelpen. Tijdens deze operatie wordt het nauwe gedeelte van de urinebuis verwijderd en een ruimere plasopening gemaakt. De operatie noemt men een penisamputatie. Na deze operatie zal uw kat ook speciale dieetvoeding moeten gebruiken, omdat de neiging om gruis en steentjes te vormen aanwezig blijft.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op via het formulier of bel 076 - 572 29 99

Naar de dierenarts in Breda

Symptomen bespreken & klinisch onderzoek tijdens een consult

Vraag het de dierenarts