Afwijking aan de traanklier achter het derde ooglid

Cherry Eye bij uw hond

Een rood bolletje in de binnenste ooghoek

Een cherry eye is een afwijking aan de traanklier die zich achter het derde ooglid bevindt. Deze traanklier gaat zwellen en daardoor kan het gebeuren dat deze plots achter het derde ooglid vandaan komt en zichtbaar is als een rood bolletje in de binnenste ooghoek. Soms trekt deze zwelling weer bij waardoor de traanklier weer verdwijnt maar meestal blijft deze in zicht.

‘Meestal ontstaat een cherry eye in het eerste levensjaar’

Een cherry eye kan voorkomen aan één of aan beide ogen en ontstaat meestal in het eerste levensjaar. Vooral rassen met een korte neus en/of een losse huid hebben de meeste kans op een cherry eye. De rassen die vooral bij ons komen zijn Chihuahua’s en Franse Bullen.

De gevolgen van een cherry eye

Door de afwijkende positie van de traanklier kan deze uitdrogen, beschadigen en vuil worden. Hierdoor zien we regelmatig een oogontsteking en kan de traanproductie afnemen waardoor een droog oog ontstaat. Ten gevolge van de cherry eye kan een traanstreep ontstaan waardoor de neusplooi gaat ontsteken.

Laat een cherry eye behandelen!

Het terugplaatsen van de traanklier achter het derde ooglid is vaak onvoldoende, de klier komt bijna altijd binnen enkele seconden tot uren weer in zicht. De behandeling van een cherry eye bestaat dan ook uit een operatie waarbij we de traanklier terugbrengen achter het derde ooglid. Van de binnenzijde van het derde ooglid wordt dan een soort zakje gemaakt waar de klier achter wordt gestopt. De klier blijft dan gewoon tranen produceren en er treedt geen droog oog op. Helaas kan de klier na deze operatie opnieuw gaan zwellen en uitpuilen, er bestaat geen operatie die 100% effectief is. Volledige verwijdering van de traanklier raden we niet aan. Dit zou de rest van het leven tot een droog oog leiden met alle gevolgen van dien. Ook met het gebruik van een oogzalf zal de klier niet voldoende slinken. Wel adviseren we soms te zalven in afwachting van een operatie om de ontsteking tegen te gaan.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over cherry eye bij uw hond of wilt een afspraak maken? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook