Het verwijderen van testikels of eierstokken

Castratie en sterilisatie kat

Verschil castratie en sterilisatie

Eigenlijk worden de kater en poes allebei gecastreerd. De term “castratie” betekent het wegnemen van de geslachtsklieren, dus het verwijderen van testikels of eierstokken. De term “sterilisatie” betekent het afbinden van de eileider of zaadstreng. Daarbij blijft dus de geslachtklier behouden en daardoor ook al het gedrag dat bij een mannetje- of vrouwtjesdier hoort. Ze kunnen zich alleen niet meer voortplanten. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Bij een sterilisatie zou de poes gewoon krols blijven worden en de kater ongewenst gedrag blijven vertonen. Dit is juist de reden om het dier te laten 'helpen'. 

Poes steriliseren of castreren?

Er wordt vrijwel altijd gekozen om poezen te castreren en niet te steriliseren. Hiervoor zijn een aantal redenen. Een krolse poes maakt vaak veel lawaai (veel mauwen), vooral s’nachts. Als de poes niet gedekt wordt, duurt de krolsheid lang en volgen de krolsheden kort op elkaar. Ze zijn dan continue op zoek naar aandacht. Mocht de poes naar buiten glippen dan wordt ze meestal snel gedekt en is dan vrijwel zeker zwanger. De dekking roept namelijk de eisprong op en dat systeem werkt heel efficient!

Dat een poes eerst een nestje moet krijgen voordat ze kan worden gesteriliseerd is onzin. Daarnaast lopen ongesteriliseerde poezen veel meer kans op melkkliertumoren of een baarmoederontsteking. De tumoren van de melkklieren zijn bij katten in de meeste gevallen kwaadaardig.

Het gebruik van de poezenpil wordt door ons afgeraden omdat dit het ontstaan van melkkliertumoren erg stimuleert. Met name toediening op jonge leeftijd kan leiden tot de ontwkkeling van melkkliertumoren.

Poezen kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden gecastreerd worden. Dit is dus al voor de verwachte eerste krolsheid. Ons advies is dan ook om de poes binnen te houden tot de castratie. Zo voorkomt u een ongewenst nestje kittens. Mocht uw poes toch een nestje hebben dan is het verstandig om haar zo snel mogelijk na de bevalling te laten castreren voordat ze opnieuw drachtig wordt. De poes kan ook gewoon tijdens de krolsheid geholpen worden.

Kater castreren

Vrijwel alle katers worden gecastreerd. De belangrijkste reden hiervoor is dat volwassen katers een zeer doordringende urinegeur krijgen. Daarnaast gaan veel katers deze lucht in huis verspreiden door overal te gaan ”sproeien”. Ze urineren dan overal tegenaan om hun territorium af te bakenen. Dit geeft een enorme stankoverlast en is ook niet best voor het meubilair. Ongecastreerde katers hebben ook een veel groter territorium dan gecastreerde katers. Doordat ze grote afstanden afleggen, is er een veel grotere kans op onder andere verkeersongelukken en bijtwonden van andere katten en honden.

Katers worden meestal gecastreerd rond de leeftijd van 6 maanden. Als nadeel kan genoemd worden dat de stofwisseling iets veranderd, zodat sommige poezen en katers sneller (te) zwaar worden. Dit is te voorkomen door uw kat een speciale voeding voor gecastreerde poezen en of katers te geven.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op via het formulier of bel 076 - 572 29 99

Maak een afspraak

Onze tarieven

  • Een kater castreren: € 64,40
  • Een poes steriliseren: € 130,-

Dit tarief is inclusief optimale pijnstilling rondom de operatie, kraag, nabehandeling met moderne pijnstiller thuis en na 10 dagen wondcontrole.

In de maanden maart, april en september is er een kortingsactie; uw kat kan dan worden gecastreerd/gesteriliseerd met 10% korting.

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Naar de dierenarts in Breda

Symptomen bespreken & klinisch onderzoek tijdens een consult

Vraag het de dierenarts
Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook