Vetbult of tumorcellen?

Bult of tumor onder de huid van uw huisdier

Laat een bult altijd onderzoeken!

Regelmatig ontstaan er bij onze huisdieren bulten. Het is altijd verstandig om met een nieuwe bult langs te komen voor onderzoek. Een bult kan bestaan uit een ontsteking maar ook uit tumorcellen. Aan de buitenkant is vaak niet goed te zien of te voelen waarmee we te maken hebben. Dit kan worden onderzocht door met een naaldje wat cellen uit de bult te halen en deze onder de microscoop te onderzoeken. Wanneer er tumorcellen gezien worden, wordt er gekeken of we te maken hebben met een goedaardige of kwaadaardige tumor.

Een tumor operatief laten verwijderen

In de meeste gevallen zal bij zowel een goed- als een kwaadaardige tumor het advies zijn de bult te laten verwijderen. Een goedaardige tumor kan niet uitzaaien naar andere delen van het lichaam maar kan wel groot worden of in de weg gaan zitten. Daarom is het verstandig om ook een goedaardige tumor te laten verwijderen. Een kwaadaardige tumor heeft de neiging andere weefsels van het lichaam in te groeien. De tumor heeft vaak uitlopercellen naar de omgeving en daarom moet, indien mogelijk, de tumor ruim worden verwijderd. Voorafgaand aan een operatie wordt geadviseerd te onderzoeken of er al sprake is van uitzaaiingen. Soms is het onmogelijk om een kwaadaardige tumor ruim te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer hij op een poot zit. Afhankelijk van het type tumor wordt dan een plan gemaakt.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over vetbulten of tumoren of wilt een afspraak maken? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook