Klachten en behandeling van blaasstenen bij uw huisdier

Blaasstenen bij hond, kat of knaagdier

Klachten bij blaasstenen

Regelmatig zien wij bij honden en katten, maar ook bij konijnen en cavia’s, blaasstenen. Deze blaasstenen veroorzaken een ontsteking in de blaas en daardoor klachten als vaak veel kleine plasjes doen, pijn bij het plassen, bloed in de urine of in huis plassen. Wanneer een steentje klein genoeg is kan het uitgeplast worden. Te grote stenen moeten chirurgisch verwijderd worden.

Niet meer kunnen plassen

Het gevaar van stenen in de blaas is dat deze soms net niet door de plasbuis passen en vastlopen in de plasbuis. Een dier kan dan acuut niet meer plassen. Deze dieren proberen steeds te plassen zonder dat er urine komt. Binnen enkele uren worden ze ziek, gaan braken en worden wankel. Daarnaast is dit erg pijnlijk.

Röntgenfoto of echografisch onderzoek

In de meeste gevallen treffen we de blaasstenen aan in de blaas. Deze stenen worden zichtbaar gemaakt door middel van een röntgenfoto of echografisch onderzoek. Als een steentje vastloopt in de plasbuis proberen we dit steentje terug te spoelen naar de blaas waarna deze per operatie wordt verwijderd. Lukt dit niet, dan moet het steentje operatief uit de plasbuis gehaald worden.

Operatief verwijderen van blaasstenen

Verwijdering van de blaasstenen gebeurt door middel van een operatie. Na het plaatsten van een katheter in de plasbuis wordt er een snede in de buik net boven het schaambeen gemaakt. De blaas komt dan in zicht en wordt buiten de buik geplaatst. Door een sneetje in de blaaswand kunnen de stenen worden verwijderd. De blaas wordt vervolgens via de katheter goed nagespoeld zodat alle steentjes verwijderd worden. Vervolgens worden blaaswand en buikwand weer gesloten door middel van hechtingen.

Controle en nabehandeling

Na de operatie wordt een foto gemaakt om te controleren of alle stenen zijn verwijderd. Er worden medicijnen meegegeven om de blaasontsteking te behandelen. Daarnaast worden de stenen opgestuurd naar het laboratorium zodat we precies weten waarvan de stenen zijn gemaakt en hoe we zo goed mogelijk kunnen voorkomen dat deze opnieuw ontstaan. Dit komt in de meeste gevallen neer op het aanpassen van de voeding.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over blaasstenen bij uw huisdier of wilt een afspraak maken? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook