Ontsteking van holte met pus

Abces bij hond, kat of knaagdier

Diagnose abces

Regelmatig komen dieren op het spreekuur met een plotsteling ontstane dikte op het lichaam. Soms zijn de dieren ziek, sloom en willen ze niet eten. Daarbij meten we regelmatig koorts. Door met een naald in de dikte te prikken kan de diagnose abces gesteld worden.

Alle diersoorten kunnen een abces krijgen

Abcessen komen veel voor bij onder andere katten die gevochten hebben, honden met verstopte anaalklieren en konijnen en knaagdieren met kieswortelproblemen. Alle diersoorten van alle leeftijden met een bacteriële ontsteking kunnen een abces krijgen.

Symptomen van een abces

Een abces is een ontsteking die is uitgegroeid of ‘uitgerijpt’ tot een holte met daarin pus. Pus bestaat met name uit bacteriën en dode cellen. Wanneer een abces niet behandeld wordt breekt het abces vaak open waarna de pus uit het abces loopt. Soms geneest dit dan, soms komt het even later weer terug. Dieren hebben voorafgaand aan dit openen vaak pijn door de druk van de bult en kunnen gaan krabben of bijten aan de bult. Daarnaast zijn ze er regelmatig ziek van en stoppen met eten en drinken. Ook kan een bult op een vreemde plek zitten en daardoor problemen geven zoals benauwdheid. Dit zijn allen redenen om het abces door een dierenarts operatief te laten behandelen.

Behandeling abces

Bij een ingreep zal het abces geopend worden en gespoeld worden totdat alle pus eruit is. Er wordt hierbij gekeken of er een oorzaak aanwezig is en deze wordt dan ook direct verwijderd. Het is daarna belangrijk dat de wond niet snel kan sluiten. Er is dus altijd sprake van een grote wond die niet wordt dicht gehecht. Soms wordt er een drain geplaatst om de wond langer open te houden zodat alle pus er zeker uit kan. Sluit de wond te snel, dan kan de ontsteking terug komen. Nabehandeling van een abces kan bestaan uit antibiotica en spoelen van de wond.

Vraag stellen of afspraak maken?

Heeft u vragen over een abces bij uw huisdier of wilt een afspraak maken? De dierenartsen van Dierenziekenhuis Breda geven u graag advies. Neem contact met ons op via het formulier of bel direct 076 - 572 29 99.

Maak een afspraak

Vraag het aan Dierenziekenhuis Breda

Dierenziekenhuis Breda
Aangesloten bij: KNMvD Aangesloten bij: KNMvD Volg ons op: Facebook